Daily dose of nerdgasm

Tag archive

Forest

Forest mood! by Patrice Thomas

in Photo Nerd by

Forest mood! by Patrice Thomas

Patrice Thomas: Photos


500px:

Mother Of The Forest by Kilian Schönberger

in Photo Nerd by

Mother Of The Forest by Kilian Schönberger

@kilianschoenberger I N S T A G R A M L A N D S C A P E P H O T O G R A P H Y facebook

Kilian Schönberger: Photos


500px:

A Floating Forest To Be Installed In Rotterdam

in Design Nerd by

On March 16, 2016, a floating forest of 20 trees will be launched in Rotterdam, Holland. Inspired by an art piece named “In Search Of Habitus,” by artist Jorge Bakker, local art collective Mothership is behind this more ambitious project. After conducting a successful trial in 2014, the group felt it was ready to move forward.

“The Bobbing Forest will be made mostly from pre-existing materials,” states the project webpage. “The trees will be donated by the Bomendepot. Each time a part of the city is renovated, trees have to be moved. In the past, these trees would have been destroyed; nowadays, however, the city’s Public Works Department stores them at the Bomendepot. Twenty old sea buoys from the North Sea will be provided by Rijkswaterstaa…”

More info: dobberendbos.nl | enterthemothership.com (h/t: contemporist)

20 floating trees are going to be launched in Rotterdam this year

floating-trees-bobbing-mothership-rotterdam-jeroen-everaert-1

Image credits: urbancontest.com

The project was inspired by an art piece named “In Search Of Habitus,” by artist Jorge Bakker

floating-trees-bobbing-mothership-rotterdam-jeroen-everaert-2

Image credits: Jorge Bakker

A trial in 2014 was successful

floating-trees-bobbing-mothership-rotterdam-jeroen-everaert-4

Image credits: urbancontest.com

“The Bobbing Forest will be made mostly from pre-existing materials”

floating-trees-bobbing-mothership-rotterdam-jeroen-everaert-5

Image credits: urbancontest.com

“Each time a part of the city is renovated, trees have to be moved. In the past, these trees would have been destroyed”

floating-trees-bobbing-mothership-rotterdam-jeroen-everaert-3

Image credits: urbancontest.com

These trees are donated from the storage depot where they are now stored

floating-trees-bobbing-mothership-rotterdam-jeroen-everaert-7

Image credits: Dobberend Bos

Bored Panda

A cottage in a forest

in Design Nerd by

I spotted this year-round cottage on Décormag yesterday and had to share because this is my dream summer getaway….except it needs to be lake-fronted. And maybe in a warmer climate, like Mexico. 😉 This stunner is located in the Eastern Townships of Québec and was designed by Atelier Barda. I am dying over the black stained wood exterior, and the simplicity of the interior is all you need in a second residence. And a must in a dwelling with surroundings this beautiful – those large windows framing scenes of the forest as art. (Photos: Yves Lefebvre)

desire to inspire

Mysterious Forest Of 400 Crooked Trees In Poland Is Still A Mystery For Scientists

in Design Nerd by

There’s a small grove of regular pine trees in West Pomerania, Poland, that has become famous because of one little “twist” – all 400 of the trees located there have a strange bend at the base!

The stand of trees was planted around 1930 in what was then Germany. The trees all take a sharp 90-degree turn soon after leaving the ground before sweeping back into an upright position with a graceful curve. Their strange but beautiful nature is captured perfectly in the below photos by Kilian Schönberger, whom we’ve written about before here.

No one is certain how or why the trees were bent, but most believe that it was an intentional, mechanical process. Trees can be manipulated to create naturally bent parts for, beaots, furniture or other applications. Others have theorized that a severe snowfall could have caused the curious phenomenon.

More info: kilianschoenberger.de | Facebook | Instagram | Behance (h/t: colossal)

crooked-forest-krzywy-las-kilian-schonberger-poland-6

crooked-forest-krzywy-las-kilian-schonberger-poland-2

crooked-forest-krzywy-las-kilian-schonberger-poland-4

crooked-forest-krzywy-las-kilian-schonberger-poland-7

crooked-forest-krzywy-las-kilian-schonberger-poland-9

crooked-forest-krzywy-las-kilian-schonberger-poland-3

Bored Panda

Wild Walk is a treetop trail that rises above a forest in Upstate New York

in Design Nerd by

Bridges and paths supported by pointed towers made from pre-rusted steel tubes form a walkway that allows visitors to wander among the treetops of the Adirondack Park in Upstate New York.

Wild Walk by Linearscape

Wild Walk is located within The Wild Center, a 32-hectare nature reserve operated by a non-profit organisation in the heart of the 2.5 million hectare Adirondack Park.

The design for the Wild Walk was developed by architect Charles P Reay, a former senior vice-president at American firm HOK, who is known for his work on the IBM Pavilion at the 1964 World’s Fair.

Wild Walk by Linearscape

Reay also designed The Wild Center’s main museum building, which opened in 2006. Construction of the Wild Walk was overseen by New York City studio Linearscape, which acted as the project’s architect of record.



The Wild Center’s aim is to encourage people to explore and understand the natural environment of the Adirondacks through science-based experiences, exhibits and events.

Wild Walk by Linearscape

A website dedicated to the project mentions New York’s High Line project, which follows an elevated section of a former railroad in Manhattan, as a key influence on the decision to raise the walkway off the ground. A similar project on the slopes of Table Mountain in South Africa features a pathway that meanders through the treetops of a botanical garden.

Wild Walk by Linearscape

Wild Walk offers visitors an opportunity to follow a trail of bridges that rises to a height of 12 metres above ground level so they can experience an alternative perspective of the forest.

Pointed towers supporting the decked walkways and platforms are constructed from pre-weathered steel posts, with galvanised steel used for other parts of the structure to reduce the total cost.

Wild Walk by Linearscape

The cylindrical elements are intended to recall the trunks of the surrounding white pine trees, while the rusted Corten steel was chosen to blend with the tones of the forest.

“It seemed very appropriate to me that Wild Walk would come out of wedding the structure, the art, or architecture or whatever you want to call it, and let it be an outgrowth of the forest,” said Reay.

Wild Walk by Linearscape

“The idiom is the forest; it is not trying to build the forest and hide that we built something, but to let the tree forms be a statement of a simplified natural form,” he continued. “I wanted to take the Adirondack forest at its most essential forms.”

Wild Walk by Linearscape

The walkways lead visitors through the forest canopy and past the emerging pinnacles of the towers towards a series of platforms providing different ways to experience the forest, including a four-storey tree house with shingle-clad roofs.

A circular platform at the end of one section of the walkway features a hole in its centre incorporating a rope web that visitors can lie on or walk across.

Wild Walk by Linearscape

The highest point of Wild Walk is a replica of a bald eagle’s nest that visitors can use as a place to rest and look out across the surrounding landscape.


Project credits:

Client: The Wild Center
Designer: Charles P Reay
Architect of record: Linearscape Architecture, PLLC
Landscape designers: William W Palmer and Barbara M. Budzinski
Structural engineers: Robert Silman Associates PC
Mechanical, electrical and plumbing engineers: Syska Hennessy Group
Contractor: Northland Associates
Exhibit fabricators: Cost of Wisconsin

Wild Walk by Linearscape
Site plan – click for larger image
Wild Walk by Linearscape
Elevation – click for larger image
Wild Walk by Linearscape
Elevation – click for larger image


Related story: Boomslang walkway by Mark Thomas and Henry Fagan extends over a forest canopy

Boomslang walkway by Mark Thomas and<br /> Henry Fagan extends over a forest canopy

Cape Town architect Mark Thomas and engineer Henry Fagan have completed a sinuous wooden walkway that meanders through the treetops of a botanical garden on the eastern slopes of Table Mountain (+ slideshow). More »

Related movie: A tour of the High Line with Stephen Burks

Powered By WizardRSS.com | Full Text RSS Feed

Dezeen

Patrick Dillon’s SaLo House is an off-grid forest dwelling overlooking the Pacific Ocean

in Design Nerd by

Architect Patrick Dillon built this sustainable house on a forested hilltop in Panama from salvaged materials that had to be brought to the site by boat and horseback (+ slideshow).

SaLo House by Patrick Dillon

The project to design and build the SaLo House, which is named after its location near the tip of Punta de San Lorenzo, began in 1997 when Dillon was working on the construction of a bridge over the San Pablo River in southwestern Panama.

SaLo House by Patrick Dillon

The architect spent his weekends surfing at nearby Santa Catalina and decided it would be the perfect place to build an idyllic off-grid home.

SaLo House by Patrick Dillon

“I was sitting out in the break one summer evening admiring a spectacular sunset and it occurred to me that I should look for some land to build a house on,” Dillon told Dezeen. “The next day I rented a boat and drove up the coast. That was the start of a five-year process of acquiring land and building the house.”

SaLo House by Patrick Dillon

Dillon settled on a hilltop site that had been devastated by slash-and-burn farming and was only accessible by land during the dry season. This prompted him to construct the house from lightweight materials that were transported by boat and then carried up the hillside by hand or with the help of horses.

SaLo House by Patrick Dillon

Most of the materials used in the house were salvaged from the bridge project, including steel channels that were bolted together on site to make beam sections for the arching roof structure. A similarly low-impact house built in an Ecuadorian rainforest uses locally sourced bamboo for its structural framework.



Galvanised metal purlins that span the spaces between the beams support a corrugated steel roof. The roof arcs upwards to the north and south from its lowest point, and is designed to funnel prevailing winds from either direction through the interior to act as natural ventilation.

SaLo House by Patrick Dillon

Other unusual building materials employed in the project include corrugated fibreglass panels used for the sliding walls and surfaces made from galvanised lath covered in plaster. The flooring is mostly recycled pressure-treated pine or Douglas fir that was salvaged from demolished houses in the region.

SaLo House by Patrick Dillon

A key aspect of the project was the revival of the site’s natural ecosystem, which had been ruined by the unregulated agricultural activity. Random planting and the introduction of an open-air cistern filled with captured rainwater were introduced to support the site’s gradual rejuvenation.

SaLo House by Patrick Dillon

“All we had to do to make it more liveable was plant trees and shrubs and let Mother Nature take her course,” Dillon said. “Once we had the cistern built we experienced an explosion of life; trees and plants, birds, frogs, iguanas, monkeys, deer – everything that had been hunted to near extinction came back.”

SaLo House by Patrick Dillon

The rainwater cistern also functions as a swimming pool and the water stored within it and in a series of other tanks is used for kitchen cleaning and bathrooms. Solar panels generate electricity that is stored in batteries and used to power lighting, fans, computers and other electronic equipment.

SaLo House by Patrick Dillon

Almost 20 years on from the project’s initiation, the building and its environs are continually evolving as the architect makes gradual improvements and the natural ecosystem reestablishes itself.

SaLo House by Patrick Dillon

“The place has grown old gracefully, as I believe architecture should,” said Dillon. “The most remarkable change has been wrought by Mama Nature. Whereas the house originally sat on that burned-out knob, it is now buried deep within a fantastic hilltop forest teeming with life.”

SaLo House by Patrick Dillon

Dillon and his family currently only visit the house at weekends, but he plans to initiate a workshop for visiting architecture and science students that would see new structures erected on the 50-hectare site to facilitate research projects.

SaLo House by Patrick Dillon

The intention is to work with architects and scientists to promote sustainable building methods and the study of various aspects of the local environment, such as its geology and marine life, alongside the indigenous population.

SaLo House by Patrick Dillon

“While we have a lot to share with [the local communities], they also have a lot to share with us and we believe that it’s with this sort of collaborative effort that we can actually start to make important changes in the world, starting with our little corner of it,” Dillon added.

SaLo House by Patrick Dillon

Photography is by Fernando Alda.

SaLo House by Patrick Dillon
Plan – click for larger image
SaLo House by Patrick Dillon
Section one – click for larger image
SaLo House by Patrick Dillon
Section two – click for larger image

Powered By WizardRSS.com | Full Text RSS Feed

Dezeen

Folding green panels animate facade of Forest House restaurant by JYA-rchitects

in Design Nerd by

[WizardRSS: not able to retrieve full-text material]

Green panels produce a grid throughout the facade of this restaurant in Bupyeong, South Korea, folding open up to expose the upstairs eating place to the avenue (+ slideshow). (much more&hellip)

Driven By WizardRSS.com | Full Text RSS Feed

Dezeen

gilbert moity sculpts hanging forest for belgian chocolate shop

in Design Nerd by

placed earlier mentioned a massive bronze sculpture, the lights piece haphazardly demarcates the central axis of the over

The post gilbert moity sculpts hanging forest for belgian chocolate store appeared 1st on designboom | architecture &amp style magazine.

designboom | architecture & design and style journal

The Tallest Tower in South America Is in the Middle of the Amazon Forest (10 photos)

in Photo Nerd by

Deep in Brazil&#39s Amazon jungle, far more than a hundred miles from the nearest metropolis, stands South The united states&#39s tallest construction, the Amazon Tall Tower Observatory (ATTO). Reaching 325 meters (or 1,066 feet) into the sky earlier mentioned the trees, the ATTO is taller than the Chrysler Developing or the Eiffel Tower.

Constructed in a collaboration amongst Germany&#39s Max Planck Institute and Brazil&#39s Nationwide Institute for Amazon Research, the tower will be equipped with substantial-tech devices and an observatory to keep an eye on relationships between the jungle and the atmosphere starting in July. In accordance to the institutes, ATTO will gather information on heat, h2o, carbon fuel, winds, cloud formation and weather conditions patterns.

The Amazon Tall Tower Observatory (ATTO), pictured in Sao Sebastiao do Uatuma in the middle of the Amazon forest in Amazonas condition, Brazil, on January eight. The Amazon Tall Tower Observatory is a project of Brazil&#39s Countrywide Institute of Amazonian Analysis and Germany&#39s Max Planck Institute, and will be equipped with high-tech instruments and an observatory to monitor associations among the jungle and the ambiance from subsequent July. (Bruno Kelly/Reuters)


The Atlantic Photo

van schoor + mawad project light effects onto bioluminescent forest

in Design Nerd by

the artwork piece makes use of technology to colorfully intensify concealed specifics of the all-natural entire world.

The submit van schoor + mawad project mild results onto bioluminescent forest appeared first on designboom | architecture &amp design magazine.

designboom | architecture & style journal

The enchantment of the forest by Alvar Astúlez

in Photo Nerd by

The enchantment of the forest by Alvar Astúlez

Alvar Astúlez: Photos


500px:

Jägnefält Milton’s Forest Pavilion tests new Swedish building law

in Design Nerd by

Stockholm studio Jägnefält Milton has designed a leaf-formed pavilion for a woodland website – having benefit of a new Swedish organizing stipulation that allows structures under a specified size to be constructed with out authorization.

Forest Pavilion by J&#xE4gnef&#xE4lt Milton

Jägnefält Milton collaborated with the Berlin place of work of engineering organization Arup on the layout of Forest Pavilion, a straightforward woodland shelter developed to exploit a building law introduced earlier this calendar year.



The Attefallshus clause implies organizing authorization is no for a longer time needed for structures with an area underneath 25 square metres and a peak of considerably less than 4 metres, so the architects developed a pavilion within these proportions.

Forest Pavilion by J&#xE4gnef&#xE4lt Milton

Forest Pavilion is created as an oval platform with a matching roof manufactured from lead. “It really is a leaf, it truly is as straightforward as that,” studio co-founder Konrad Milton told Dezeen.

Forest Pavilion by J&#xE4gnef&#xE4lt Milton

Patterns present a wooden platform with a patterned parquet floor that raises the base of the pavilion previously mentioned the floor. In accordance to the architects, all the timber needed for design will be sourced during the site clearance.

“The wood arrived out of the material employed right from the website,” explained Milton, “and the reason for picking a direct roof was that we wished it to age in coherence with the website, the construction and the floor.”

Forest Pavilion by J&#xE4gnef&#xE4lt Milton

The leaf-formed roof will be lifted earlier mentioned the system on a solitary tapered column, supported by zigzagging cables that can be anchored to the floor by attaching a tether to a huge boulder.

Forest Pavilion by J&#xE4gnef&#xE4lt Milton
Web site prepare – click for more substantial image

The diagonal cords between the roof and floor will also create a framework for a detachable outer covering, allowing inhabitants to either open up or close the room to the encompassing woodland.

Forest Pavilion by J&#xE4gnef&#xE4lt Milton
Strategy – simply click for larger impression

Polyurethane sheeting was picked as the lining for its water-resistant properties – a material the architects claim has proved its effectiveness via its typical use as a protective duvet masking for bed-wetters.

Forest Pavilion by J&#xE4gnef&#xE4lt Milton
Elevation, open – click for larger picture

The pavilion is at the moment just a notion, but the team are seeking equally a site and an investor to realise the undertaking.

“So much we have no shopper for it, but anybody with a beech forest is welcome to speak to us,” added the architect.

Forest Pavilion by J&#xE4gnef&#xE4lt Milton
Elevation, closed – simply click for larger impression

Driven By WizardRSS.com | Entire Text RSS Feed

Dezeen

Go to Top